Vælg det rigtige gulv - Lægning og vedligeholdelse
Vælg det rigtige gulv - Lægning og vedligeholdelse

Sådan lægger du dit nye træ- og laminatgulv

Vores 2-lock kliksystem har gjort det endnu lettere at lægge træ- og laminatgulve med nogle få værktøjer.

Hvilket værktøj skal jeg bruge?

Værktøj, som du skal bruge for at lægge et gulv med 2-lock kliksystemet:

Sav, vinkel, blyant, tommestok og hammer

Trin 1: Forbered undergulvet

For at sikre en problemfri lægning af dit gulv, er det vigtigt, at du forbereder det underlag, som gulvet skal lægges på. Eftersom det er en såkaldt svømmende lægning - der anvendes altså ingen lim - kan træ- og laminatgulve lægges på et eksisterende gulv, fx: vinyl, linoleum, træ eller laminat. Det kan også lægges på gulvvarme. Det vigtigste er, at undergulvet er tørt, plant og jævnt. Udjævn eventuelle ujævnheder, og anvend altid et underlagsmateriale. Der findes forskellige typer underlag. Til beton, som kan have et højere fugtniveau, kræves det for eksempel, at der lægges en fugtspærre. Hvis du bor i lejlighed, bør du bruge et underlagsmateriale, som dæmper lydniveauet. I nogle tilfælde anbefales både lyddæmpning og fugtspærre. Tal med din forhandler for at få at vide, hvordan du bør gøre.

 

Trin 2: Forbered dit gulv

Det er vigtigt, at du lader gulvet tilpasse sig til temperaturen i det rum hvor gulvet skal lægges ved, at gulvpakkerne placeres i rummet i mindst 48 timer inden lægningen.

 

Trin 3: Læg dit gulv

En tommelfingerregel er at brædderne skal ligge i den retning der kommer mest lys fra. Hvis rummet er aflangt, fx en korridor, skal brædderne altid ligge i rummets længderetning, uanset hvilken retning lyset kommer fra. Tænk på, at der skal være en bevægelsesfuge på 8-10 mm hele vejen rundt i rummet når du har målt op. Sørg for, at brædderne i den sidste række bliver bredere end 5 cm, og at brættet i slutningen af hver række bliver længere end 30 cm (50 cm for lange brædder). Tips: Hvis du bruger en håndsav, skal du altid save brædderne fra forsiden, så du ikke skader den synlige del. Bruger du en stiksav, er det ofte bedre at gøre det omvendt, men det kommer an på, hvilken type klinge du anvender.

 

Lægning af gulvet

Åbn flere gulvpakker, og sortér brædderne, så du opnår et harmonisk udseende.
- Træ er et levende materiale, og alle brædder er forskellige. Sørg derfor for, at brædder med knaster og farvevariationer bliver fordelt jævnt i rummet.
- Laminat har et trykt design, som gentages på cirka hvert 10. bræt (kan variere afhængigt af kollektion). Forsøg derfor at undgå at lægge to ens brædder ved siden af hinanden.
Læg den første række langs væggen, og husk at anvende kiler i hele rummet for at skabe en bevægelsesfuge. Træ- og laminatgulve bevæger sig, når temperaturen og luftfugtigheden i rummet ændrer sig. Hvis man ikke laver en bevægelsesfuge, risikerer man, at gulvet buler op.
 

Afslutning

Når alle brædderne er blevet låst sammen, kan du fjerne kilerne og supplere med fodlister, som dækker bevægelsesfugen og giver et flottere resultat

Opsummering

Det er nemt at lægge træ- og laminatgulve! Her er 5 punkter, som du skal huske:
1. Underlaget skal være plant, rent og tørt
2. Hav ikke for travlt – gulvet skal vænne sig til klimaet i mindst 48 timer, inden du går i gang med at lægge det
3. Planlæg arbejdet omhyggeligt og i god tid for at undgå eventuelle overraskelser
4. Glem ikke at lave en bevægelsesfuge
5. Husk matchende fodlister

Hvis du allerede nu er klar til at lægge dit nyindkøbte gulv, kan du gå til Tarketts dokumentsamling og downloade udførlige lægningsvejledninger.

Se også vores lægningsvideoer herunder! Held og lykke!


Sådan lægger du dit trægulve

Sådan lægger du dit laminatgulve

Relaterede artikler
Vælg dit nye gulv
Vælg dit nye gulv

Velkommen til Tarketts gulvmagasin! "Vælg dit nye gulv" giver dig tips, vejledning og information, og guider dig gennem processen med at vælge det rigtige gulv til din indretning.

Vælg det rigtige gulv - Gulve til alle rum og smag
Vælg det rigtige gulv - Gulve til alle rum og smag

Det er spændende at vælge et nyt gulv som kan forny et helt rum, og det er vigtigt at vælge rigtigt.

Vælg det rigtige gulv - Gulvdesign med et personligt udtryk
Vælg det rigtige gulv - Gulvdesign med et personligt udtryk

Hvordan ser dit hjem ud? Det personlige udtryk er vigtigt i hjemmet, og dit valg af gulv har stor betydning, når du skal skabe et hjem, som passer til din livsstil, og som du trives i.

Vælg det rigtige gulv - 4 spørgsmål til Tarketts designere
Vælg det rigtige gulv - 4 spørgsmål til Tarketts designere

Tarketts internationale designteam følger trends inden for alt fra mode og livsstil til arkitektur og kunst. På den måde skaber de et godt udgangspunkt for udvikling af materialer, mønstre og farver.