Man kan nemt få indtrykket af, at man bør fravælge plast, hvis man vil leve bæredygtigt og være klimavenlig. Men teknologien gør

Vådrumsgulve, vinylgulve og bæredygtighed

Bæredygtighed – Tarketts vådrumsgulve og vinylgulve

Man kan nemt få indtrykket af, at man bør fravælge plast, hvis man vil leve bæredygtigt og være klimavenlig. Men teknologien gør fremskridt, og i dag er vi ikke alene i stand til at genindvinde store mængder vinylgulve, vi er også så småt begyndt at erstatte fossile råstoffer med biobaserede. Men kan plast virkelig være et bæredygtigt materiale?

Hos Tarkett arbejder vi bæredygtigt med plast i henhold til følgende principper:

  • Den plast, vi fremstiller, hverken indeholder eller afgiver potentielt skadelige stoffer som f.eks. ftalater eller biocider. Det er vigtigt for indeklimaet, men også afgørende for, at plasten kan genindvindes.
  • Vores vinylgulve fremstilles med henblik på genindvinding.
  • Vi investerer i teknologier til fremstilling af plast med biobaserede råstoffer i stedet for fossile råstoffer, et alternativ, vi til dato tilbyder i to kollektioner.

Vinylgulve og cirkulær økonomi

Takket være ny banebrydende teknologi kan Tarketts homogene vinylgulve, der er fremstillet efter 2009, gå tilbage til produktionen og anvendes som råvare i nye gulve. Når de gamle gulve er blevet afmonteret, bliver de transporteret til vores anlæg i Ronneby, hvor de bliver kværnet til granulat, vasket rene for lim og spartelmasse og tørret. Homogene vinylgulve fra Tarkett kan altså allerede indgå i en cirkulær økonomi. 

Hos Tarkett har vi altid genindvundet produktionsaffaldet fra vores egen produktion af både homogen og heterogen vinyl. Siden 90'erne har vi også indsamlet og genindvundet installationsspild eller monteringsspild. Denne infrastruktur for indsamling og genindvinding var en forudsætning for, at vi kunne tage næste skridt: At indsamle og genindvinde brugte gulve, når de bliver afmonteret. 

Målet er, at alt materiale, vi samler ind, skal gå tilbage til produktionen og blive til nye produkter af samme kvalitet. Her varierer det fra produkt til produkt, hvor langt vi er kommet.

Vinylgulve og indeklima

Fælles for alle vores vinylgulve er, at de er ftalatfrie med lave emissioner. Den blødgører, som vi anvender i dag, er godkendt til fødevareemballage og legetøj til børn under tre år. Samtlige gulve har også i mange år været fri for biocider, det vil sige antibakterielle tilsætningsstoffer. Dette, sammen med vores fortsatte satsning på lave VOC-emissioner, gør, at alle vinylgulve fra os bidrager til et godt indeklima. 

Allerede i 2009 begyndte vores anlæg i Ronneby at anvende ftalatfri blødgørere til produktionen af homogene vinylgulve. I 2014 begyndte vi at indføre ftalatfri teknologi på alle Tarketts produktionsenheder til vinylgulve. 

  Vinylgulve og indeklima

Vinylgulve og klimaet

Det, der var umuligt for ti år siden, er standard i dag. Alle vores homogene vinylgulve kan vi genindvinde 100 procent, og de er fremstillet af cirka 30 procent genindvundne råvarer (hovedsageligt produktionsspild). Andre typer vinylgulve kan stadig ikke genindvindes, f.eks. på grund af materialer, der ikke kan skilles ad, men udviklingen går hurtigt. Det, vi ser som den største udfordring, er rent faktisk at få gulvene tilbage, når de bliver fjernet mange år efter, de er blevet monteret. Her arbejder vi på at øge bevidstheden i branchen.

Selvom plast af den rigtige kvalitet kan geninvindes og genanvendes igen, er råvaren i det første produkt stadig fossilt. Derfor investerer vi også i teknologier til fremstilling af plast af biobaserede råvarer (skovaffald) i stedet for fossil olie. I den professionelle kollektion iQ Natural er fossile råstoffer erstattet med biobaserede råvarer i henhold til princippet om massebalance. Beregnet på hele livscyklussen giver en kollektion som iQ Natural 60% lavere udslip af drivhusgasser end traditionelle homogene vinylgulve. 

Mere om vores bæredygtighedsarbejde, vinylgulve og vådrumstæpper

Vinylgul med hexagonmønster i køkkenmiljø
Hvad er vinylgulve og hvorfor vælge et?

Vores vinylgulve er udviklet til dig, der sætter pris på en personlig indretning og samtidig vil have et gulv, der kan klare hverdagens udfordringer.

Vinylgulve i et moderne køkken
Nye slidstærke vinylgulve til hjemmet

Nu lancerer vi nye vinylgulve til hjemmet. Kollektionen byder på et stort udvalg af naturtro mønstre. Som noget helt nyt introducerer vi 10 homogene vinylgulve, som fungerer lige så godt derhjemme.

Tarketts arbejde med bæredygtighed
Sådan arbejder vi med hensyn til miljøet

Vores vision er at være verdensledende inden for miljøvenlige gulvløsninger. Derfor indsamler vi gamle gulve og installationsspild, som bruges til at producere nye gulve med et lavt klimaaftryk.

Sunde gulve
Sunde gulve

Samtlige gulve fra Tarkett er fri for ftalater og biocider. Tarkett er pioner inden for branchen, når det gælder produkter med lave emissioner. Læs mere om vores bæredygtighedsarbejde.