Trægulve og bæredygtighed
Bæredygtighed – Tarketts trægulve
Cirka 65% af Tarketts træråvarer er PEFC-certificerede, hvilket betyder, at de kan spores på alle trin fra træ til forbruger, og at de bliver produceret på en måde, der er bæredygtig på lang sigt for både skoven og de mennesker, der bor og arbejder i skoven. Vi prioriterer også at støtte nye leverandører, der arbejder for at blive inkluderet i de certificeringer, der findes for bæredygtig skovdrift. Det er vores ambition, at alle træråvarer hos Tarkett senest i 2030 skal være PEFC- eller FSC-certificerede – eller fremstillet af genindvundne træråvarer. Senest i 2025 skal alle vores trægulvskollektioner være svanemærkede.
Tarkett har fremstillet trægulve i Sverige siden 1886. Vores lange historie inden for produktion af parketgulve har gjort os dygtige til at optimere brugen af råvarer ved at udnytte så meget som muligt af hvert træ, men også til at skabe et gulv, der holder længe.
Vores trægulve kan renoveres, slibes, lakeres og oliebehandles igen. Det første kriterie for et bæredygtigt produkt: At produktet bevarer sin tekniske og æstetiske værdi så længe som muligt.
For at gøre vores trægulve så bæredygtige som muligt anvender vi kun langsomt voksende ædeltræ til det tynde slidlag, det vil sige det øverste, synlige lag. Ædeltræ som eg, ahorn eller ask er hårde træsorter, der vokser langsomt og derfor ikke kan fornyes lige så hurtigt som andre træsorter. Tarkett anvender først og fremmest ædeltræ fra skove i Polen og Ukraine, hvor vi har vores egne anlæg, som tager vare på råvaren på stedet for at minimere transporten.
Til de nederste lag anvender vi blødere og mere hurtigtvoksende træsorter som gran og fyr. Det er råvarer, der kommer fra svenske og finske skovbrug med en positiv vækst, dvs. at der bliver plantet nye træer for at erstatte fældede træer.
Trægulve og klimapåvirkning
Voksende træer binder CO2 fra atmosfæren, og når træråvarer bliver anvendt i langtidsholdbare produkter som gulve, bliver CO2'en bundet i lang tid. Optagelsen af CO2 i træråvaren er ofte langt større end det udslip, der sker ved skovdrift, transport og fremstilling af vores trægulve. Derfor er nettoudslippet negativt i denne del af livscyklussen, hvilket giver en lav udledning af drivhusgasser.
Trægulve og cirkulær økonomi
Hos Tarkett har vi altid taget vare på vores produktionsspild. Alt spild fra trægulvsproduktionen bliver genanvendt som biobrændsel på vores egne fabrikker, og overskuddet sælges som brændsel til andre industrier.
Udtjente trægulve er hidtil blevet sendt til energiudvinding, men vi bestræber os på at gøre træ til et cirkulært materiale, der bliver genanvendt som råvare i nye trægulve. Vi har gennemført to pilotprojekter, hvor det er lykkedes os at rense gamle parketgulve for søm, metal og fugtskader og derefter bearbejde det gamle materiale til et nyt slidlag (det lag, vi ellers fremstiller af langsomt voksende ædeltræ). Nu arbejder vi på at genindvinde trægulve i større skala.
Trægulve og indeklima
Trægulve er det mest almindelige gulvmateriale i skandinaviske hjem. Vi ønsker, at vores trægulve skal bidrage til et sikkert og sundt indeklima. Alle Tarketts gulve vedligeholdes med skånsomme og tørre rengøringsmetoder uden skrappe kemikalier.